A nagy meleg tiszteletére beszereztem egy nyári motoros bőrdzsekit

Idén nyáron aztán jól befűtötték a kályhát! Persze ebben az évszakban az a lényeg, hogy süssön a nap, meleg legyen és lehessen nyaralni, strandolni, de szerintem mostanában már túl meleg van. Emlékszem, még kis srác koromban nem így teltek a nyarak. Akkor sem fáztunk, a nap akkor is sütött és strandolni is lehetett, de sokkal hűvösebb volt. Szerintem júliusban és augusztusban is átlagosan 25 vagy 28 fok körül volt a hőmérséklet, ha pedig esetleg néha 30 fölé ment, akkor mindenki le volt sokkolódva, hogy most aztán melegebb van, mint a pokolban.

Most bezzeg! Teljesen természetes az, hogy az időjárás jelentők esténként közlik velünk, hogy másnap akár 37 fok is lehet. Amiről ugye nem szabad elfelejteni, hogy amit az időjósok mondanak azok mindig árnyékban mért értékek! Szóval ami az árnyékban 37, az a napon könnyedén lehet akár 45 is. Mindezt tapasztalatból mondom. A kertben van egy hőmérőm, amit bentről, az ablakból is látok, arról szoktam tájékozódni, hogy éppen milyen kint az idő és hogy öltözzek. Amikor ilyen forróság van, délutánonként amikor rásüt a nap, szinte kivétel nélkül legalább 43 fokot mutat, de van mikor többet is. Gyerekkoromban ez még elképzelhetetlen volt.

Ha ezek után még mindig vannak emberek akik nem hisznek a globális felmelegedésben, azok tényleg nem tudom melyik bolygón élnek! De hát mindegy is, alapvetően nem erről akartam írni, csak elkalandoztak a gondolataim. Ami eredetileg az eszemben járt az nem volt más, mint a motorozás.

Ahogy a feleségem szokta mondani, öreg koromra „meghülyültem”, mert amikor betöltöttem az ötvenedik életévemet, akkor kitaláltam, hogy motorozni szeretnék. Korábban ilyet nem csináltam, talán sosem ültem motoron, de valami bekattant az agyamban, hogy milyen jó lenne. Csak amolyan „ízirájder öcsém ízirájder” üzemmódban, lassan, komótosan. Még abban az évben be is iratkoztam tanfolyamra, ahol kiderült, hogy még némi érzékem is van ehhez a dologhoz, szóval hamar sikerült megszereznem a jogosítványt. Jogsi mellé meg hát jármű is dukál, nemde? Úgy voltam vele, hogy ötvenévesen megérdemlek magamnak ennyi önzést és luxust. Vettem egy használt chopper motort és azóta úgy érzem, hogy én vagyok a világ legboldogabb embere.

A külsőmet azért nem változtattam meg teljesen emiatt, nem úgy nézek ki, mint az amerikai filmek tipikus öreg motorosai. Sem hosszú hajam, sem bajszom nincs és a feleségem neve sincs az alkaromra tetoválva, aki nem tudja rólam, hogy ez a hobbim, az sosem nézné ki belőlem szerintem. Sebaj, lélekben igazi motoros vagyok!

Természetesen azért nekem is vannak motoros ruháim, hiszen a biztonság az fontos. Rendes bukósisakom van, zárt, nem csak ez a fejre kötözhető fém bili amit sok chopperes előnyben részesít, és persze van protektoros kabátom is. Ez utóbbival tavaly nyáron meggyűlt párszor a bajom, mert hiába tagadnám, az bizony baromi meleg. Cserében viszont ősszel sosem fázom a motoron. Valamit valamiért, de azért úgy érzetem, hogy hosszú távon ez így nem lesz jó. Meleg napokon ránéztem a motoromra, megjött a kedvem egy kis guruláshoz, de amikor eszembe jutott az izzasztó kabátom, inkább visszaültem a kanapéra meccset nézni.

Idén tavasszal elkezdtem böngészni a netet, hogy nincs-e valami olyan védőfelszerelés vagy kabát, amit ha felveszek nem fog folyni rólam a víz. Igazándiból nagyon meg se lepődtem rajta, hogy van bizony. Olyan sokan motoroznak ilyenkor is, biztos nem én vagyok az első, aki ezzel a problémával küzd, szóval a ruha gyártók megtalálták a megoldást. És én is, mivel rátaláltam egy direkt nyárra ajánlott, légáteresztő motoros bőrdzsekire! Hát nem voltam restmagamnak egyet!

Azt kell mondanom, hogy bevált. Azért beépített klíma ebben sincs, szóval senki ne higgye azt, hogy ha felveszi akkor fázni fog a negyven fokban a motoron, mert az azért lehetetlen. Amit ígér, azt tudja, hiszen tényleg légáteresztő, szóval utazás közben kellemesen viselet és valóban mérföldekkel jobb, mint az átlagos, nem nyári dzsekim! Minden ráköltött forintot megért, most már csak arra kell vigyáznom, hogy ki ne hízzam!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.