Menny lehet az elektromos padlófűtés havi költsége?

Érdekes vendégem volt minap a taxiban. A fiatalember egy szakmai konferenciára igyekezett, de még rajta volt a szerelők jól ismert, sokzsebes nadrágja, a zsebében tollak, szerszámok, számológép.
– Tudja, mostanában nagyon sok érdekes megbízást kapok, egyszerűen nem bírom ki, hogy ne menjek ki az ügyfeleimhez még a legfurcsább időpontban sem – magyarázkodott.

Elmondta, hogy padlófűtések szerelésével foglalkozik. Egy nagyon korszerű, úgynevezett “AHT amorf fémötvözet szálas” rendszert használ, amivel elektromos fűtésrendszert lehet kialakítani.
– Árammal fűteni! Biztosan nagyon drága! Mennyi lehet az elektromos padlófűtés havi költsége? Biztos egy vagyon!

Kicsit megbántam, hogy ez mind így kiszaladt a számon, de a vendégem csak mosolygott.
– A telepítés viszonylag – de mondom, viszonylag – nagy befektetés. Viszont ha az egész fűtésrendszert összekötik mondjuk a tetőre szerelt napelemmel, akár nullára is ki lehet hozni a fűtés díjat.

Otthon aztán utánanéztem. Az elektromos padlófűtés havi költsége tényleg lehet nulla!

Tényleg a fent említett napelemes rendszer, és persze a ház megfelelő mérete és szerencsés fekvése is kell hozzá, de meg lehet oldani, hogyne kerüljön vagyonokba a havi fűtés.

Régen sosem gondolkoztam elektromos, pláne padlófűtésben, mert azt gondoltam, hogy egy egészséges télen kiakad a villanyórám, annyi áramot fogyaszt. Viszont kicsit utána néztem a rendszernek, amit a vendégem említett, és egyáltalán nem rosszak az adatok.

Az AHT technológia lényege, hogy a fémszálak nagyon gyorsan felmelegszenek és hamar átadják a hőt a környezetüknek. Nem kell először a vizet, majd a csőrendszert is felmelegíteni, mint a vízkeringetéses fűtés esetében: a fűtőszál gyakorlatilag azonnal dolgozik.

Ha azt szeretnénk, hogy a rendszerünk biztonságos maradjon, a gázkazánokat legalább kétévente át kell vizsgálni, egy idősebb rendszernél pedig mindig akad valami javítani vagy cserélni való. Ez mindig pénzbe kerül – akkor is, ha éppen nincs javítandó alkatrész, az átvizsgálás legalább 10 ezer forint – és akkor nagyon óvatosan becsültem.

Az elektromos padlófűtést viszont csak lefektetik egyszer, leburkolják, és akár 15 évig is használható anélkül, hogy hozzá kellene nyúlni. Ez egy családi házban hatalmas fegyvertény szerintem.

Nem tartom magam a modern kor emberének, de nekem tetszik ez a padlófűtés dolog. Jó, hogy vannak még ilyen mérnökök, technikusok, mint ez a fiatalember, akik jól ismerik a szakmájukat és keresik a legújabb, szuper megoldásokat.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.