Ki mondja meg, hogy mennyit ér egy vállalkozás?

Aki a fővárosban él, annak nem kell bemutatni a ”taxis társadalmat”. Természetesen vidéken is vannak, akik munkaként végzik mások szállítását, de azt hiszem, legjelentősebben ez a fővárosban van jelen. Taxis blokádot is itt alakítottak ki, ha sztrájk van az is jellemzően Pesten történik. Alapvetően nem tartják egy rosszul fizető állásnak a sofőrködést, de vajon egy cég összességében mennyit ér? Sajnos olyan ismerősöm nincs, aki Pesten, egy hasonló vállalkozás tulajdonosa, vagy igazgatója lenne. Viszont van egy olyan, aki nem rég adta el vidéki taxis cégét. Őt kérdeztem, hogy a cég eladásánál hogyan egyeztek meg a pontos értékről, és a válasza igen meglepő volt számomra.

Egy cég adásvételénél megegyezni az árban nem lehet egyszerű, hiszen sok olyan tényező van, amiről nem lehet megmondani, hogy fixen ennyit ér. Egy tulajdonos valószínűleg túlértékeli saját vállalkozását, hiszen érzelmi szálak is kötik hozzá, míg a vásárlót nem, így ő valószínűleg kevesebb költséget tartana elfogadhatónak. Barátom szerint ilyenkor az értékbecslést  ugyan úgy egy független értékbecslő végzi, mint ingatlanok esetében. Őszintén szólva én ilyenről még nem hallottam és emiatt kicsit utána jártam a dolgoknak.

Amikor valaki ingatlant vesz, és szüksége van hozzá hitelre, olyankor a bank vagy kijelöl egy értékbecslőt, vagy ha nem is jelöl ki, mindenképp vár egy független értékbecslői nyilatkozatot arról, hogy mennyit ér a megvenni kívánt ház. Szerintem ezt nagyjából mindenki tudja. Az érdekes rész ott indult, amikor azt olvastam, hogy akkor is hívjak fel egy szakembert, amikor eladni, vagy venni szeretnék ingatlant (hitel nélkül). A tanácsok szerint ez azért rendkívül fontos, mert egy átlagember nem képes helyesen felmérni egy lakás vagy ház reális értékét. Emiatt a tulajdonosok sokszor túlértékelik otthonukat és drágábban kínálják, ami nem biztos, hogy egy laikusnak feltűnik. Viszont ha viszünk magunkkal valakit, aki meg tudja állapítani a szóban forgó épület valós értékét, akkor ilyen esetben milliókat spórolhatunk. Abban az esetben, ha mi szeretnénk túl tenni lakásunkon, akkor ugyan így érdemes segítséget kérni a megfelelő helyről, mivel ez segít megakadályozni abban, hogy véletlen ár alatt kínáljuk tulajdonunkat. Persze lehet, hogy mi is túlértékeljük családi fészkünket, ebben az esetben is jó, ha megmondják nekünk, hogy tévedtünk, mivel valószínűleg nem találnánk rá vevőt, így meg csak a felesleges hirdetési pénzeket vinné, és az időt húzná a dolog, aztán meg úgy is lejjebb vinnék az árat. Tehát eladásnál is tud nekünk pénzt és időt spórolni egy jó értékbecslő. Ezek azonban még mindig csak ingatlannal kapcsolatos dolgok. Számomra az igazi meglepetést az okozta, hogy akár vállalkozás, vagy egy tárgy értékének megállapításáról legyen szó, szintén fordulhatunk értékbecslőhöz, ráadásul peres esetek elkerülése végett a megállapodásnál is jól jöhet, valamint portfóliók értékének a megállapításánál is alkalmazhatunk szakembert.

Barátom is az egyik ilyen értékbecsléssel foglalkozó cég, vállalkozásokra specializálódott tagját hívta segítségül, és sikerült is megállapodni az árban. Itt nekem adódik a kérdés, hogy a vevő nem gyanakodott-e, hogy esetleg barátom összejátszik a szakemberrel és valójában jóval magasabb árat állapítottak meg, mint egyébként kellett volna. Elvégre is ő hívta az értékbecslőt, tehát a dolog kivitelezhető lett volna. Ezzel kapcsolatban viszont azzal a felvilágosítással szolgálhatok, hogy nem kell aggódnunk. Amennyiben egy korrekt és megbízható céget kértünk fel, ott a végeredményt igazságügyi szakértő is ellenőrzi, ezért, akár melyik fél is hívja ki az értékbecslőt, a végeredmény hitelessége biztosan megfelelő lesz.

Sokszor hallok olyat is, hogy a bank kiküld egy értékbecslőt, és az ügyfél később panaszkodik, hogy a kiküldött ember bunkó volt, szándékosan hibákat keresett, és jóval alulértékelte a házat. Az emberekről elmondható, hogy szeretnek panaszkodni, így valószínűleg többször hallunk negatívat ebben a témában is, mint pozitívet. Azonban mindenhol, ahol emberek dolgoznak, ott számolni kell az ilyen kellemetlen atrocitásokkal is. Kérdeztem is barátomat, hogy mi lett volna, ha nem egy jó fej srác megy ki hozzá, hanem egy az imént leírt ember. Kiderült, hogy a cég még visszafizetési is garanciát adott arra az esetre, ha bármilyen hibát követnének el, vagy az ügyfél valamiért nem teljesen elégedett.

Azt hiszem ennyi érv bőven elég arra, hogy mindenki számára világos legyen, egy értékbecslő az aki megmondja egy cég értékét, ugyan akkor nem csak egy vállalkozás, hanem gyakorlatilag bármi más értékének az eldöntésében segítségünkre lehet egy ilyen szakember. Érdemes tehát segítséget kérni, mert mint kiderült, ha valami félre csúszik, akkor sincs baj, a pénzünket visszakapjuk, a garancia révén.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.