Fűtés technika, konvektor

wood-650861_640Számos fűtés technika közül választhatunk manapság. Neked milyen fűtésed van? Vagy ha lenne lehetőséged a változtatásra, akkor mit választanál?

A változatosság

Nálunk a családban, szinte mindenkinek más fűtése van. Mi családi házban lakunk, nekünk egy vegyes tüzelésű kazánunk van. Ez mellett más forrásunk nincsen, igaz mostanában gondolkodtunk a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő napelemes technológiában is már. Ki lehetne váltani a mostanit vele, és még korszerűbb lehetne.

A szüleim társas házban laknak, panel lakások, 7. emeletén, nekik távfűtésük van. Mást nem is tudnának választani. Azért a 10 évvel ezelőtti állapotokhoz képest annyival szerencsésebbek, hogy most már van nekik fűtés szabályzójuk, így tényleg annyit fizetnek, amennyit elhasználnak, és nem egy meghatározott összeget. Ami azért elég nagy megtakarítást jelent már.

A nagynéném gáz konvektorral fűt. Érdekes képzeljétek, ő egy 4 emeletes tégla házban lakik, és nagyon régen, mikor gyerek voltam mesélte, hogy ők voltak az egyetlen emeletes lakás, ahol volt más fűtési rendszer. Anno az ő lakásában is volt egy kandalló. Milyen furán hangzik, igaz? El nem tudnám képzelni, hogy azzal fűtenek. Hiszen, hol tárolnák a szükséges fát? Hová raktároznák be? Nincs olyan lehetőség, mint egy családi háznál, ahol akár több évre előre is meg tudjuk vásárolni a tüzelőt. Persze ő már soha nem használta, nem is emlékszem, hogy mit mesélt, hogy hol volt a lakásában, neki világ életében gáz konvektora volt. Valahol ez is szabályozható, és annyit fűt az ember, amennyit szeretne, és azt a helyiséget, amelyiket szeretné éppen. Ő is úgy csinálja, hogy mindig ott megy a fűtés kicsit jobban, ahol éppen valamit csinál.

Kinek mi a jó

Vajon melyik a legjobb? Erről szerintem megoszlik nagyon a vélemény, hiszen javarészt mindenkinek az jó, ami van. Sok embertől hallom, hogy nem fárasztó az, hogy kint lakunk, és hogy folyton rakni kell a tűzre? De aki ilyen helyen lakik, megszokta, hogy ez van. Bár én szeretem, ahogy a tűz ropog, szeretem nézni, és hallgatni. Igaz még egy kandallóra nagyon fáj a szívem, mert az még meghittebb lenne de mostanában biztosan nem lesz, ha csak egy látvány kandallóba nem invitálunk be.

A szüleim soha nem értették, hogy miért vágyok én ennyire kertes házba, hiszen panelban nőttem fel. Pedig én mindig szerettem a földet. Alig vártam, mikor kiköltöztünk, hogy kertem lehessen, és magam terelhessem meg a dolgokat a konyhára. Mára már igen csak szépen állok, így 6 év elteltével. Befőzök, amit csak lehet, kompótot, lekvárt, savanyút készítek, konzerválok, fűszernövényeket gyűjtök be azért, hogy kevesebbet kelljen vásárolni.

Na jól elkanyarodtunk az eredeti témától, de azt gondolom ez is ide tartozik. Mindenki olyan fűtés technikát választ, amilyet szeretne, a fontos, hogy jól gondoljuk át egy egy lakás, vagy ház vásárlásánál, vagy felújításánál. Amit választunk, nem egy vagy két évre fogjuk, hanem jó esetekben, évtizedekre. Hiszen senki nem szeretne évenként változtatni, és újra kialakítani a fűtési rendszert. Mindenki mást szeret, ezt tartsuk szem előtt. Amiről még nem beszéltem, és nagyon jónak találom, az a padló fűtés. Emlékszem, mikor a városban laktunk, volt egy két pontja a lakás járólapjának,ami olyan jó meleg volt, na azt nagyon szerettem. Meleg volt a talpnak, és azt gondolom, ennél jobb nem is kell.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.